Корица април 2015г.

Добре дошли на страницата на списание "Информационни и комуникационни технологии за регионално развитие и образование"


От 2015г. започваме да издаваме списанието в нов формат, подходящ и за четене през мобилни устройства, като таблети и мобилни телефони. Надяваме се да продължим да Ви бъдем полезни, както и да Ви предоставяме всички новости в областта на регионалното развитие и образованието.

В този брой ще намерите:

 • "Облачните" технологии и електронното правителство
 • Паметта и последствията от достъпността на информацията
 • Нарцисизмът в дигиталния свят: мит или истина?
 • ИКТ за регионално развитие
 • Технологии, които променят спорта
 • Епохата на хората - видео
 • Проект EWC
 • Проект FLY
 • Проект H-CoDe
 • Проект DIAMEE
 • Прoeкт BIONNO-Био иновации и предприемачество
 • Проект "Soufflearning 2"
 • Проект "SOLE"

За навигация използвайте менюто като кликнете в горния край на екрана върху символа ≡ и кликнете върху желаната статия. За да затворите менюто кликнете отново върху символа ≡.

Приятно четене!


"Облачните" технологии и електронното правителство

Облачни технлогии и електронно правителство

“Облачните” (Cloud) технологиите безспорно могат да се нарекат един от най-бързо развиващия се бранш от сферата на ИТ иновациите. Най-общата дефиниция на понятието е следната: „Cloud системата е модел за повсеместен, удобен и отворен достъп до мрежа от конфигурируеми компютърни ресурси, които бързо и лесно могат да станат достъпни с минимално управление и намеса на доставчика”. Технологията изпълнява ролята на склад, в който всички потребители могат да имат достъп до информация и да я разпространяват помежду си.

Поради многото си предимства тази система набира влияние във все повече и повече сфери. Това е валидно и за Електронното правителство поради големия мащаб, лесното въвеждане, поддръжка и достъп на cloud системите.

Наглед въвеждането на подобна система би улеснило въвеждането и управлението на Електронните правителства по света, но също така крие и редица опасности. Основното недоверие към cloud технологиите в този сектор се дължи на сигурността и съхраняването на конфиденциална информация. Мнозина твърдят, че това ще е краят на засекретената информация. Въпросът със защитата на личните данни и това до колко те трябва да бъдат достъпни все още е плод на множество дискусии.

В същото време на територията на целия Европейски съюз, Microsoft печели доверие за въвеждането на системата cloud в администрацията на съюза. Представители на двадесет и осемте държави признават, че системата отговаря на нужните мерки за сигурност. Сигурността на информацията е гарантирана, независимо в коя част на континента се съхранява и разпространява тя.

Отделните държави също приемат този модел за обмен на информация като валиден за тяхната администрация. Великобритания приема новата информационна инфраструктура G-cloud. По същество програмата ще включва инфраструктура-като-услуга (IaaS), Middleware / Platform-като-услуга (PaaS) и софтуер-като-услуга (SaaS). По отношение на SaaS, правителството ще създаде специална апликация. Има шест правителствени инициативи, които предизвикаха създаването на този план: Стандартизиране и опростяване на работния плот, Стандартизиране мрежи, Рационализиране Data Center Estate, Доставка на Open Source, отворени стандарти и повторно използване стратегия,Green IT & Информационна сигурност и достоверност. G-Cloud също ще помогне на правителството да подобри: Shared Services, надеждна доставка на проекти, управление и професионализиране на IT достъпа до бизнес климата.

Швейцарското правителство също е въвело своя модел посредством системата Неткетера, определяйки я като ефективна и подсигурена. Тя съхранява информацията и на швейцарската съдебна система.

Интересен е и примерът на Япония, където Министерството на вътрешните работи и комуникациите и Министерството на икономиката, търговията и индустрията, въвеждат “smart cloud technology” още през 2010 година. Инициативата цели да максимизира потреблението на този вид информация и да разпространи достъпът до знание и информация отвъд социалната система.

Електронно правителство

Разглеждайки и примерът на Естония, става ясно, че модернизацията на администрацията не започва с въвеждането на cloud технологията. Естонското правителство започва с изграждането на цялостна инфраструктура с идеята за прозрачност, сигурност и отвореност. Още преди въвеждането на системата, гражданите могат не само да гласуват онлайн, но и да получават и плащат данъците си единствено чрез изпращане на писмо по електронната поща.

Като първият градивен елемент на електронното правителство, гражданите трябва да бъдат класифицирани. Естония използва много проста, уникална ID методология във всички системи, от хартиения паспорт до банкови документи. Гражданин с личен идентификационен код 37501011234 е мъж роден през 20-ти век (3), на 1-ви януари на '75 година, като бебе # 123 от онзи ден. Номерът завършва с изчислителна контролна сума за лесно откриване на печатни грешки.

Държавата се намира на трето място в Европа по внедряване на електронния подпис като практика. От една година правителството се справя успешно с бюрокрацията посредством въвеждането на cloud технологиите.

Използването на подобни средства се третира като успешния подход за въвеждане на електронно правителство. Тенденциите са влиянието му да се разширява и много скоро да станем свидетели на един нов тип административно обслужване и дейност, съобразен с бързо развиващия се и високотехнологичен XXI век.


Паметта и последствията от достъпността на информацията

Паметта и информацията

По какъв начин технологията се отразява върху нашата памет?

Едва ли някой се съмнява в това, че технологията променя начина, по който живеем, учим и използваме когнитивните си умения. Изследванията са установили, че наистина технологията оказва силен ефект върху нашата памет.

Претоварването с информация прави по-трудно нейното съхранение. Една единствена сесия в интернет e достатъчна да направи трудно задържането на информация в паметта.

Според Tony Schwartz, експерт по производство и автор на статии, има проблем в неумението на хората ефективно да управляват излишъка и претоварването с информация, която постоянно ги залива. Той илюстрира това си твърдение със следната метафора: "Това е като непрекъснато наливане на вода в чаша през целия ден, така че каквото е било на върха, трябва да се излее, тъй като новата вода слиза надолу. Ние постоянно губим информацията, която току-що е попаднала в нас... Накрая се чувстваме претоварени, защото това, което имаме е едно безкрайно количество факти, без да имаме възможност да ги свържем в някаква смислена история."

Когато знаем, че някакво цифрово устройство ще запомни дадена информация вместо нас, ние е по-малко вероятно сами да запомним съответната информация. Едно американско научно списание оприличава интернет на "външния хард диск" на мозъка. Социалният аспект на запомнянето е изместен от новите дигитални устройства. В днешно време вместо да се обръщаме към мъдростта на нашето социално племе, ние използваме инструменти като Google и Evernote.

Разсейването прави по-трудно формирането на спомени. Вниманието е ключов фактор за изграждането на спомени. Според Zaldy S. Ta, директор на клиниката по разстройствата на паметта в Бостън: "Забравянето е признак за това колко сме заети".

Претоварването с информация ни кара да губим поглед върху цялостната картина. Харвардският професор John Edward Huth пише в New York Times, че интернет може да има по-голям ефект върху нашето чувство за смисъл, отколкото осъзнаваме. Той обяснява, че прекалено голямата зависимост към технологията ни прави склонни да пренебрегваме определена информация, без да я включваме в по-широка познавателна схема. Но ние се нуждаем от тази по-голям контекст, за да ни е по-лесно да запомним по-малките подробности. Ние се нуждаем от този по-широк контекст често, за да се свържем детайлите в ума ни. В психологията това е известно като парадокса "Baker-baker" (от англ. името Бейкър, което означава и пекар). Парадоксът е кръстен на един експеримент, при който изследваните лица са разделени на две групи и им е показана снимка на мъж, като на едната група е казано, че фамилното име на мъжа е Бейкър, а на другата, че мъжът е пекар на хляб. По-късно им е показан образът на човека и са помолени да си припомнят съответната дума. Хората, които са чули професията на мъжа, в по-голяма степен си припомнят думата. Това е свързано със силата на контекста, в който си мислим за пекар, а в ума ни изникват някакви други образи като: престилки, кухня, пресен хляб, а името Бейкър съществува само по себе си, без по-големия контекст.

Памет и интернет

Психолозите обясняват превръщането на интернет в основна форма на “транзакционната, преходна памет” , в която имаме достъп до външни за нас спомени. Според професор Спароу от Харвардския университет, по-доброто разбиране на това как работи нашата памет при наличието на интернет търсачки, има потенциала да промени методите на преподаване и обучение във всички области. Според него всички преподаватели и обучители в някаква сфера, дори и бизнес ръководители, ще стават все по-фокусирани върху предаването на по-голямо разбиране на различни идеи, начини на мислене, но и по-малко фокусирани върху запаметяването. Тези, които учат, ще бъдат по-малко ангажирани с факти, а техният мироглед ще бъде обогатяван с по-големи въпроси, свързани с някакво разбиране.

Ние не използваме спомените, за да си припомняме отделни факти. Все още ги използваме, за да установим тяхното местоположение и как да ги направим достъпни , тъй като все още ни се налага да запаметяваме различни неща. Просто спектърът на фактите за запаметяване е различен.


Нарцисизмът в дигиталния свят: мит или истина?

Паметта и информацията

Нарцисизмът има много определения:"необичайно очарование към себе си, прекомерна любов към себе си, суета, егоцентризъм, самодоволство". "Нарцисизмът" е модерна дума, която често описва младото поколение, което се характеризира с tweetvaneto, правeнето на снимки, качването им във Фейсбук и други. Всъщност днешното поколение има глас, по-висок от всякога, поради нарастващия брой социални мрежи, до които има достъп.

В една статия от 2012 г., публикувана в Psych Central, е описано проучване, илюстриращо връзката между ползването на социалните медии и нарцистичните тенденции. Студентите са били помолени да редактират страницата си в MySpace и Facebook. Тези, които отделят повече време на профила си във Facebook, докладват повишена самооценка,а при тези, които редактират техния MySpace профил, се установяват по-високи нива на нарцисизъм.

Няколко предишни проучвания установяват повишаване както на самооценката, така и на нарцисизма в новите поколения. Това е свидетелство за ролята, която социалните мрежи оказват върху нас.

Според изследователя д-р. Elliot Panek, Twitter представлява "мегафон за културната мания към себе си." В свой пост през 2013 г. заявява, че "Младите хора могат да надценяват значението на техните собствени мнения". Той допълва, че "Чрез Twitter те се опитват да разширят своите социални кръгове."

Когато споделяме кои сме, ние запалваме и насърчаваме останалите също да споделят. По този начин се изгражда връзка и обмен, в която се откриват прилики и разлики. Интернет авторите могат да бъдат разгледани като твърде погълнати от собствената си светлина. Все пак наблюдението и самонаблюдението, което е характерно за тези хора, може да се разгледа и като здравословен процес, проправящ път към личностното развитие. Социалните мрежи са мястото, в което можем да открием най-добрата версия на себе си.

Jean Twenge, професор по психология в Държавния университет в Сан Диего, показва, че студентите все повече се съгласяват с твърдения, свидетелстващи за прекалено голямо его, Marian Salzman, вицепрезидент на рекламна агенция "ДжейУайТи", твърди, че "Поколение У е най-трудната работна ръка, някога срещана", защото са толкова "самодоволни" и задоволяващи предимно личните си желания.

Гофман описва социалния свят, използвайки метафората за живота на обикновения човек, като представление на сцена. Той твърди, че ние се представяме по определен начин, за да заявим нашата самоличност. По този начин ние се опитваме да си осигурим както материални, така и социални ресурси. Гофман описва участниците в социалното взаимодействие като актьори, които планират и репетират зад сцената. Тяхната главна сцена е животът. Навлизането на медиите помага за нарастването на бдителността на човек, изграждайки неговия имидж.

Усещането, че начинът, по който изглеждаме, е от съществено значение за другите хора, може да ни изиграе лоша шега, оказвайки негативен ефект върху нашата самооценка. Това може да се случи, сравнявайки нашата визия, живот, образование и работа. Проблемът в самооценката може да се появи и задълбочи. Изграденият образ в социалните мрежи може да не бъде възприет по очаквания от нас начин и да почувстваме имиджа си застрашен или опетнен. Границата между социалната тревожност и нарцисизма е много тънка и почти сливаща се. Всъщност и в двата случая може да става въпрос за ниска самооценка, която опитваме да компенсираме, полагайки усилия да изглеждаме перфектни за външния свят.

Разликата е в това, че хората, които притежават социална тревожност, се чувстват некомфортно около други хора. “Нарцисите” имат прекалена увереност, характеризирайки си с липса на емпатия , а в социално отношение те са много умели. Необходимо е да се изследва границата между търсенето на одобрение в другите, както и на спокойствието, че наистина сме ценни и ценени.


ИКТ за регионално развитие

ИКТ за регионално развитие

Представяме ви наколко идеи за използване на ИКТ за подпомагане на регионалното развитие. Тези идеи са подходящи, както за малки населени места, така и за големи региони. Постарали сме се да черпим опит от българските, европейските и световните добри практики и да ги представим в кратък вариант тук

Брандиране

Целта е посетителите да свързват региона с нещо специално, което да бъде като негова запазена марка. Добър пример е заводът на Ферари в Модена, Италия. Продукти като: Еленският бут, произвеждан в град Елена, специална марка вино от Мелнишкия регион и други, биха представили по очарователен и въздействащ начин културата и бита на дадено място. Подобен пример може да е "семейна" почивка с акцент върху семейства с деца. Тук възможностите са много, но във всички случаи трябва да е нещо, което да привлича посетителите.


Създаване на "връзка" и съпричастност с туристите, посетители на региона

Важно е за всеки да се чувства "специален" и оценен, защото е посетил дадено място. Подобно чувство се създава трудно при масов туризъм, анонимност и търсене на бързи печалби. Издаването на карти за намаления при посещение на музеи, природни забележителности, ресторанти и други, може да създаде трайна и приятелска връзка с туриста. Достатъчно е име и електронен адрес. Разходите за издаване на картите могат да бъдат покрити и от местния бизнес, който по този начин печели повече клиенти. Много креативна идея е да се подари малка картичка на туристите, в която да има благодарности за посещението на даден хотел, ресторант, музей или друг туристически обект, за да се усети личното отношение към всеки посетител.


Интернет и мобилни устройства

Днес всичко е мобилно. Нуждата от интернет е навсякъде. Идея за привличане на туристи, а и за развитие на местния бизнес, е безплатен интернет достъп на публичните места. Силно впечатление прави надписът в Хелзинки – "Ние не Ви караме да плащате за мобилния интернет, както на други места по света". Това остава в паметта на туристите. Може да се помисли за създаването на мобилна апликация за смарт телефони и виртуален пътеводител на областта. Възможност за достъп до определени обекти, затворени поради реконструкция, чрез снимки и видео. Трябва да се намери начин да се намери обратна връзка с туриста. Друга идея е да се създаде MP3 аудио водач за областта на различни езици, така че туристите да могат да чуят историята на областта и забележителности, които искате да покажете. Пример можете да почерпите от сайтът рекламиращ Модена, Италия: www.visitmodena.it.


Нужди, желания, потребности

Всички хора имаме еднакви нужди, желания и потребности. Една от тях е нуждата от новини. Можете да предлагате електронен вестник на областта поне на 1-2 чужди езика. Той ще Ви помогне да представите ценностите на областта и да „отключите“ чувството за удовлетвореност. Това може да е и един чудесен маркетингов инструмент за реклама на местния бизнес. Можете да се гордеете с промишлеността си и да я показвате на туристите. Музеят на минното дело и редки елементи, намерени в местните мини, е един добър пример в тази насока.


"Био" индустрията

През последните години голяма инерция набра движението за „био“ и „зелени“ индустрии. Можете да подпомогнете „био“ ресторанти с местна продукция, както и марки, направени изцяло с използването на енергия от възобновяеми източници. Рециклираната хартия също може да помогне да покажете отношение към екологията и борбата с климатичните промени.


Онлайн промоционален канал

Повечето хора имат нужда да изпитват удоволствие, научавайки нещо ново. Ефективен начин за промоция на региона може да бъде създаването на образователни клипове за региона, свързани с античната история, исторически останки, природни забележителности и други. Клиповете спокойно могат да бъдат качени в YouTube и оттам да се показват на света. Създайте канал с такива клипове и поддържайте връзка с тези, които Ви оставят коментари.


Събития

Организирайте събития за привличане на посетители, не само чужденци. Това може да са събори, събирания на випуски на училища и университети. Тези, които посетят такива събития, подпомагат местната икономика и местните производители и търговци. Добър пример за това са концертите, организирани в Каварна, както и съборът на мотористите на Къпиновския манастир.


Онлайн реклама

Създайте онлайн реклами за събитията, които се организират на местно ниво. Това може да се осъществи през Facebook, YouTube, както и през други платформи за социални контакти. Рекламирайки във Facebook с лимит 5лв. на ден, за 30 дни ще платите 150 лв. Дори само едно семейство да Ви посети, тези пари ще влеят в икономиката на региона обратно. По този начин ще създадете имидж и бранд.


Целеви групи

Насочете реклами за различни възрасти и целеви групи – млади хора, семейства, пенсионери, ученици и други. За всеки може да се намери нещо подходящо. След това е необходимо резултатите, които бъдат получени, да бъдат анализирани, за да се изгради по-ясна концепция за развитието на туристическия бизнес в региона. Броят на посетителите ще определи най-благоприятното място за тази цел.


Местен бизнес

Създайте специални условия за развитие на бизнес. Всички искаме да сме като Силиконовата долина. Има наистина много малко места по света, които имат подобна уникална концентрация на високотехнологични компании. Можете да подпомогнете развитието на малки и стартиращи фирми, като им предоставите помещения за офис безплатно и на много намалени цени. Щом се създаде необходимата критична маса от фирми, бизнесът в региона ще започне да се развива. Хубаво е да се работи в сътрудничество с местните специализирани училища и университети, защото оттам ще дойдат квалифицирани кадри, необходими за развитието на бизнеса на местно и регионално ниво.


Webcast

Използвайте активно всички нови възможности на цифровите технологии и интернет. Бихте могли да създадете предаване за вашата област,град,село,община и периодично да го „излъчвате“ чрез интернет. Това се нарича “webcast”. Необходима Ви е само тема, по която да говорите или водите дискусия, както и цифрова камера, която да го „качи“ на определена платформа. Възможно е да използвате вградена камера на мобилен телефон, но тя трябва да е с много добри характеристики. Повечето платформи за ‘webcasting” предлагат услугата напълно безплатно. Ако инициативата потръгне, можете да преминете на платена версия , която е с много повече възможности. Европейската космическа агенция използва такава платформа, за да излъчи на живо пресконференцията за кацането на кометата, проведена в началото на месец ноември 2014 година. Хората, които я гледаха чрез интернет, надхвърлиха 1 милион души. При достатъчно голям зрителски интерес, такава инициатива може да прерасне и в локална телевизия, която може да поддържа връзка със зрителите чрез голямото многообразие от социални платформи.


Технологии, които променят спорта

Глобализацията и развитието на професионалния спорт в днешно време, изискват все повече усилия и изследвания в развитието на треньорската професия. Употребата на нови информационни и комуникационни технологии в тренировъчния процес, подобрява значително всички спортни постижения, както на спортисти, така и на треньори. В спорта новите технологии съдействат за подобряване качеството на целия тренировъчен и състезателен процес. На високо професионално ниво възможностите, които тя предоставя като психологически тестове, биомеханични анализи, анализи на резултатите, спомагат за интеграцията между спортистите и треньорите. На разположение са голямо многообразие от GPS системи, видео камери, медицинска апаратура, както и дори аналитичен софтуер. който помага за получаването на по–детайлна информация и статистика за получените резултати.

Топлинните удари са едни от основните фактори за смъртност при спортистите. Учени от НАСА, съвместно с университета Джон Хопкинс, са изобретили устройството “Thermometer pill”, което може да спаси живота на много спортисти. То се състои от кварцов кристален сензор и микро батерия, обвита със силикон. Веднъж погълнато, устройството преминава през стомашния трак и чрез сензора предава данни за температурата, сърдечния ритъм и физическите показатели на спортиста в реално време.

Паметта и информацията

Друго откритие в областта на иновативните технологии в спорта е системата “94Fifty’s”.Тя позволява събирането на 6000 частици информация за 1 секунда. Създадена е с цел да се прикрепя към движещ обект, като топка например. Събраната информация се изпраща на сървър, което позволява анализирането й за секунди. Така могат да се правят анализи, като например как най-добрият играч се е справял през последните месеци. Получените резултатите могат да бъдат използвани в развитието на детския спорт под формата на видео игра. Децата са стимулирани да се съревновават и да показват по-добри успехи.

Роботите предоставят на учените много възможности за изследователска дейност. Те могат да бъдат програмирани да показват едно и също действие отново и отново. Чрез използването им, изследователите могат да правят повече тестове за по-кратко време и да пресъздават движенията на спортистите, което помага за усъвършенстване на спортните резултати и екипировка.

Използването на мобилни устройства и таблети спомага за комуникацията на големи разстояния, като всичко се случва в реално време. Създаването на онлайн платформа с тренировъчни инструменти, пособия и помагала, стимулира обмена на информация и добри практики. Интегрирането на кинетични, визуални и слухови способи спомага за оптимизиране на целия спортен процес.

Бъдещите проучвания в сферата на информационните и комуникационни технологии, използвани в спорта, ще спомогнат за обмена на информация между спортисти и треньори, както и навлизането на информационната революция в него.


Епохата на хората

Днес човешката дейност променя планетата земя толкова много, че се счита за уместно да се отбележи официално като нова ера в геоложки смисъл. Напредъка на технологиите позволи по-малък брой хора да изхранват човечеството. Същевременно, с подобряване на медицината се удължи човешкия живот, а смъртните случаи при раждане и детската смъртност драстично са намалели. През 2009 г. за пръв път в човешката история от над 70 000 години, хората живеещи в градовете преминаха 50% от всички хора на земята. ООН предвижда ръст от 84% на градското население глобално до 2050г. Това означава 6.3 милиарда души да живеят в градове, което е равно на цялото население на земята през 2004г.

Човешкият вид е най-успяващия бозайник в цялата история на планетата. Ние успяваме да се заселим и оцелеем навсякъде по земята и при почти всякакви условия. Колективният капацитет за учене и иновации ни позволява да се изхранваме променяйки околната среда. Човечеството произвежда хранителните и енергийните си ресурси и не зависи от тяхното местоположение благодарение на световната търговия и транспортните средства, които произвеждаме. Този клип представя за по-малко от 5 минути близо 12 000 години човешка история и как се превърнахме от малки групи ловци-събирачи в доминиращия вид на планетната Земя.


Проект "Умения за ефективно писане и комуникация" - EWC

EWC

Стартира онлайн курсът по английски език към проекта "Effective writers and communicators" (EWC)

EWC е двугодишен проект по програмата "Учене през целия живот" и секторната програма "Леонардо да Винчи" - дейност "Трансфер на иновации". Проектът е финансиран с подкрепата на Европейската комисия. CMTProoptikiLtd, Гърция е кандидатстващата организация, отговорна за координирането и изпълнението на целите на проекта EWC.

Една от основните цели на проекта е създаването и воденето на оналайн обучителен курс на английски език.

Онлайн платформата за развиване на писмените и комуникативни умения по английски вече е достъпна на адрес: http://www.effectivewriting.eu/ewc-course

Курсът дава възможност на участниците да се запознаят с основни похвати от сферата на творческото писане. Разработен е съобразно нуждите на предприемачеството и малките и средни предприятия с цел да развие техните умения за водене на бизнес комуникация и писмени способности.

Обучението е разделено на четири модула, които обхващат основните нужди на участниците:

 1. Мисли преди да пишеш- развива логическата мисъл с цел подобряване на критичното мислене;
 2. Да се захващаме на работа- тази част засяга бизнес уменията. Запознава участниците с основните похвати за водене на бизнес комуникация и диалог;
 3. Имаме сделка- Модулът подготвя участниците в сферата на рекламата и промотирането на продукти . Дава се възможност за представяне на бизнес оферта и изготвяне на комуникация за бизнес предложения;
 4. Нека направим проект- Запознава участниците с особеностите при изготвяне на бизнес план и основните похвати и компоненти на проектирането;

Посредством своето участие, желаещите ще станат придобият полезни умения в сферата на комуникацията на английски. Ще усвоят уменията да създадат и водят проект на английски език посредством когнитивната методология.

Онлайн курсът е напълно безплатен. След приключване на курса, всеки от участниците ще получи сертификат за придобитите умения.

За целите на проекта е необходимо участниците да покриват B ниво 1(http://www.examenglish.com/CEFR/cefr.php на английски език. Можете да направите тест за определяне на ниво на следния адрес: https://www.cambridgeenglishteacher.org/what_is_this.

Двама от участниците от всяка държава ще имат възможността да участват в последната конференция по проекта, която ще се проведе в Лондон.

Повече за проекта можете да намерите в сайта на Българска агенция за развитие www.bg-da.eu или на интернет страницата на проекта EWC

При възникнали въпроси от ваша страна, свържете се с нас на info@bg-da.eu или на тел. +359-889-173-500


Проект "Финансова грамотност за теб" - FLY

FLY FLY partnership

Financial literacy for you (FLY) е двугодишен проект по програмата "Еразъм +" и секторната програма "Сътрудничество за иновации и обмен на добри практики" - дейност "Стратегическо партньорство". Проектът е финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Valero s.r.o. , Чехия, е кандидатстващата организация, отговорна за координирането и изпълнението на целите на проекта EWC.

По данни на Световната банка 47% от българското население определят знанията си във финансовата сфера като минимални и недостатъчни (доклад на Световната Банка) . Този феномен се наблюдава на територията на целия Европейски съюз.

Създаването на проекта FLY е насочено към задоволяване на нуждите на обществото в тази сфера. Основните цели, предвидени в двугодишният му период на разработване са привличане на вниманието на общността към този проблем и изясняване на важността му. Ще бъдат изложени основните рискове, на които са изложени гражданите, неспособни да управляват финансите си и важността от разбиране и оценка на финансовите процеси на домакинството.

До края на годината ще бъдат проведени редица от семинари, привличащи вниманието на общността към основните проблеми, породени от недостатъчни познания в сферата на финансовата грамотност.

Посредством семинарите, заинтересованите лица ще могат да се запознаят и с предстоящия онлайн курс по финансова грамотност, който цели да повиши познанията в областта на финансите.

Съобразно различните нужди, семинарите и онлайн курса са разделени на нива по трудност както следва:

 1. За ученици от средни училища- предоставя основни и базови познания в сферата на финансите, поднесени по лек и интерактивен начин;
 2. За студенти- обхваща основите на икономиката и финансовите процеси;
 3. За възрастни- насочва вниманието към управлението на личните финанси;

Курсовете и семинарите са напълно безплатни и са достъпни за всеки, които има интерес към темата.

Повече за проекта можете да намерите в сайта на Българска агенция за развитие www.bg-da.eu или на интернет страницата на проекта fly-project.eu

При възникнали въпроси от ваша страна, свържете се с нас на info@bg-da.eu или на тел. +359-889-173-500


Проект "Развиване на здравни компетенции" - H-CoDe

H-CoDe

Проектът H-CoDe: “Развиване на здравни компетенции” се основава на опита на многостранния проект "50Fit – Работоспособност и предпазни мерки за здравето на дългосрочно безработните хора над 50 години”. Установените причини за безработица и пречки за (повторно) връщане на пазара на труда са различни здравословни проблеми.

Основните цели са свързани с привличането на вниманието на общността към здравословните проблеми, които могат да възникнат по време на работния процес. Обръща се особено внимание, че стресът на работното място, натовареният график и дългият процес на търсене на работа при безработните, са сериозна предпоставка за развиване на депресия и нарушаване на здравословното състояние.

Проектът обособява тези проблемни области в пет отделни категории:

 1. Хранене - фокусира вниманието към връзката между стресът и здравословното хранене;
 2. Самоувереност
 3. Физическо здраве, трудоспособност;
 4. Разпознаване на зависимости;
 5. Управление на емоциите;

Всеки един от тези модули разглежда различен аспект на физическото и психическо здраве в и извън работна среда както и методите, по които може да се избегне увреждане на здравето.

На 14 и 15 януари 2015 година Българска агенция за развитие в партньорство с испанския образователен център ПРОБЕНС, организираха първият пилотен обучителен курс за управление на емоциите. Курсът бе предназначен за студенти и хора извън пазара на труда.

По време на курса участниците се запознаха с основните човешки емоции, както и техники за тяхното разпознаване. Участваха в редица образователни игри, които въвеждат проблематиката на човешкото общуване. Емпатията бе представена като един от основните елементи при изграждане на стабилни човешки отношения.

Поради големият интерес към мероприятието Българска агенция за развитие организира и втори семинар, проведен на 6 февруари 2015 година. Семинарът бе обособен за служители в различни читалища из страната. По време на обучението, вниманието на участниците бе насочено към управлението на стреса на работното място и техниките за справяне с него.

На края на всеки един от проведените семинари участниците получиха сертификат за тяхното участие.

При възникнали въпроси от ваша страна, свържете се с нас на info@bg-da.eu или на тел. +359-889-173-500


Проект "Диалогични методи за предприемачи - DIAMEE"

DIAMEE

DIAMEE е двугодишен проект в рамките на програма “Учене през целия живот” и секторната програма “Леонардо да Винчи” – дейност “Трансфер на иновации”. Проектът е финансиран с подкрепата на Европейската комисия. CEEI-Burgos е кандидатстващата организация-координатор, отговаряща за реализирането на целите на предложения проект DIAMEE.

След успешното приключване на проекта DIALE „Задълбочен процес на учене чрез диалог“, партньорите от CEEI-Burgos, Испания и HAMK, Финландия вземат решение да продължат проекта, като насочат фокуса върху нуждата от разработване на диалогични модели за обучение в предприемачеството.

С тази цел 5те модула на ученето, биват насочени в услуга на предприемачеството. Всеки един от тези модели предоставя различни методи за водене на диалог.

Диалогични билети, слушане дума по дума, свързване и улавяне на „горещата дума“ са само част от похватите, разработени в проекта. С тяхна помощ предприемачите ще бъдат подпомогнати в сферата на проучванията, преговорите и разработването на нови продукти.

За повече информация и достъп до модулите за обучение, можете да посетите интернет страницата на проекта: diameeproject.com , или адресът на Българска агенция за развитие bg-da.eu.

При възникнали въпроси от ваша страна, свържете се с нас на info@bg-da.eu или на тел. +359-889-173-500


Проект "Био иновации и предприемачество - BIOINNO"

BIOINNO

Проектът BIOINNO е двугодишен проект по програмата Леонардо да Винчи. Целта на проекта е да развие ускорено обучаване в предприемачески умения. Предложеният иновативен модел за трансфер на иновация между индустрията и висшето образование осигурява двупосочен обмен на знания, изследвания и иновация.

От февруари 2015г. проектът провежда интернет семинари (webinars) с водещи предприемачи от цяла, които споделят своя опит и знания. Интернет семинарите са безплатни и отворени за участие. Провеждат се на английски език. За записване следете интернет страницата на проекта www.bioinno.eu в специализирана страница за webinars http://bioinno.eu/bioinno2go/bioinno-webinar-series

BIOINNO създава необходимите предпоставки студентите да развият собствените си идеи, да изградят своето самочувствие, както и насърчава успешното създаване на компании, базирани на иновации. Това се постига с помощта на водещи програми за обучение в предприемачество, базирани на опита на университета Кембридж -Великобритания, университета в Тусия - Италия, Университета Аретесис-Плантин -Белгия, мрежата SPACE – Белгия, SPYGEN - Франция, Emerald Consulting – Италия и Българска агенция за развитие - България.

При възникнали въпроси от ваша страна, свържете се с нас на info@bg-da.eu или на тел. +359-889-173-500


Проект "SOLE"

SOLE

Проектът Специфична отворена учебна среда (SOLE) е двугодишен (2014-2016) проект, финансиран от Европейската Комисия по програма Еразъм Плюс Интернет страницата на пректа еhttp://www.sole-social.com/

SOLE използва отворени обучителни ресурси [Open Educational Resources (OER)], за да развива трансверсни умения за висшето образование. Развиването на социална мрежа за споделяне на уникални обучителни ресурси в областта на устойчивият туризъм ще спомогне за развиване на обучението по уникален и неповторим начин в цяля Европа. За повече данни посетете сайта на проекта или сайта на българска агенция за развитие.

При възникнали въпроси от ваша страна, свържете се с нас на info@bg-da.eu или на тел. +359-889-173-500


Проект "Soufflearning 2"

Soufflearning2

Проектът Soufflearning 2 извършва напълно бесплатно обучения на работното място на мениджъри и служители. Soufflearning се осъществява в самото предприятие, персоналът не се изпраща на външни семинари. В малките предприятия не е хубаво служителите да отсъстват поради професионалните си задължения. Нещо повече, вътрешното обучение може да бъде по-добре съобразено с действителните нужди на служителите и често получава по-голямо признание и значение в сравнение с външните обучения. Интернет страницата на пректа еwww.soufflearning.com/bg/

Служителите се обучават по време на работа, докато същевременно вършат тяхната “ежедневна работа”. Обучителят ги придружава и наблюдава на работното им място и след това им предоставя индивидуална обратна връзка. Обучителят разглежда ситуации по време на тяхната работа, например как са се справяли с различните клиенти, с трудна ситуация, как са си сътрудничили един друг в екип.

Soufflearning винаги се адаптира към специфичната индивидуална ситуация и развитие (напредък) на отделния служител. Служителите получават индивидуална обратна връзка след като приключи процеса на наблюдение от придружителя. Всеки участник разбира какви са неговите/ нейни индивидуални умения и сфери, които трябва да оптимизира. Обучителят дава предложения на служителя относно това как да действа, а служителят решава върху кои аспекти желае да съсредоточи неговите/ нейни усилия през следващите дни. Спрямо различните нужди на служителите, следват допълнителни лични разговори и придружавания.

При възникнали въпроси от ваша страна, свържете се с нас на info@bg-da.eu или на тел. +359-889-173-500

Българска агенция за развитие